BEHANDLING AF BLADLUS

27. oktober 2020

Ferskenbladlus, der er grønne, er de mest udbredte blandt stueplanter. Hunnerne er i overtal og kan formere sig uden befrugtning. Det særprægede fænomen kaldes for ”jomfrufødsel” hvilket kan medføre kolonier af bladlus på en plante. Bladlus lever af plantesaft, og det svækker planten og dens vækst.

TEGN PÅ BLADLUS
Bladlus opdages som regel på bladene eller på nye skud i toppen af planten. Bladlus udskiller sukker, og deres ekskrementer efterlader derfor et fedtet lag på planten, i vindueskarmen og på urtepotten. Udskillelsesprocessen af sukker kaldes for honningdug.
Der kan også være tegn på noget hvidt fnuller blandt de grønne bladlus. Bladlus skifter nemlig ham, når de vokser. Der er deres hud (i fagsproget kaldes det for exoskelet) de i efterlader på planten, som ses som hvidt fnuller. Ses tydeligt på billedet.

RENGØRING I OMRÅDET
Gør rent der hvor planten har stået. Og vask urtepotten af.

BEHANDLING
Der findes bekæmpelsesmidler mod bladlus som kan købes på planteskoler og byggemarkeder f. eks Maladan fra firmaet Protect Garden. Produktet sprayes på det angrebne område med en god forstøver. Læs vejledningen nøje.

Vil du læse mere om Maladan fra Protect Garden så klik her   >>

Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg