GUIDE TIL BEGONIA
22. august 2022
Begonia er en omfangsrig og mangfoldig slægt, men fælles for dem alle er, at de har asymmetriske blade. Nogen kalder dem for “Skævblad” hvilket giver god mening. Her er gode råd til pasning, pleje og formering.
GRUNDSKOLE – placering
Begonia vil gerne stå lyst men tåler ikke stærk middagssol forår og sommer. En vindueskarm mod øst eller vest er optimalt.
GRUNDSKOLE – vanding
Begonier har det bedst med at tørre ud mellem vandinger. Og det betyder at jorden skal være tør eller minimum til den tørre side, inden du vander. De lavt- og tætvoksende begonier er mindre tilgængelige for vandkanden og kræver lidt forsigtighed.
GRUNDSKOLE – formering – stiklinger
Ikke alle begonier kan stiklingeformeres. De der er egnet formeres med topskud eller sideskud. Sideskud kommer på siden af hovedstilkene. Topskud tager du øverst fra hovedstilkene. Topskud kan du passende tage i forbindelse med at du klipper planten ned, hvis den er ranglet.
ØVEDE – formering – bladformering
Jeg har erfaring med to metoder, der er gode til begonia-blade med grov struktur.
Du klipper bladet af ved stilken og sætter det i jord. Det afklippede punkt skal under jorden, og bladet skal halvt under jorden. Bladet skal formere sig fremfor at rådne, så vær over processen med opmærksomhed og fornemmelse. Hold det let fugtigt.
En anden metode er at lægge bladet med vrangsiden ned mod jorden. Forinden laver du snit på tværs af bladnerverne med en god kniv. Til sidst fæstner du bladet til jorden med halverede clips.
Bladet skal formere sig fremfor at rådne, så vær over processen med opmærksomhed og fornemmelse.
Hold det let fugtigt.
Begge metoder kræver tålmodighed, og der går 3-8 uger inden livstegn. Tidsperspektivet afhænger af hvornår på året du starter processen op og hvor meget varme og luftfugtighed mv. der skabes.
Jeg anbefaler så- og priklejord fra PINDSTRUP til alle formeringsmetoderne.
Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg