GUIDE TIL BEGONIA

8. marts 2017

Begonia er en omfangsrig og mangfoldig slægt. Nogle er høje og nogle er lave. Nogle har farverige og mønstrede blade, hvor andre har grønne blade. Nogle har blade der glinser metallisk og nogle har hvide prikker på bladene. Nogle har store blade, hvor andre har små blade. Nogle har smalle blade andre mere runde blade. Nogle danner knold under jorden andre danner knolde på stænglerne. Nogle har grov bladstruktur, mens andre har tynde og glatte blade. Nogle blomstrer stort andre mindre. Nogle har grov stængelstruktur og andre er mere bambusglatte. Begonier har asymmetriske blade eller blade der snor sig som en begyndende spiral. Her er gode råd til pasning og pleje.

GRUNDSKOLE
placering
Begonia vil gerne stå lyst men tåler ikke stærk middagssol forår og sommer. En vindueskarm mod øst eller vest er optimalt.

GRUNDSKOLE
vanding
Begonier har det bedst med at tørre ud mellem vandinger. Og det betyder at jorden skal være tør eller minimum til den tørre side, inden du vander. De lavt- og tætvoksende begonier er mindre tilgængelige for vandkanden og kræver lidt forsigtighed.

GRUNDSKOLEformeringstiklinger
Ikke alle begonier kan stiklingeformeres. De der er egnet formeres med topskud eller sideskud. Sideskud kommer på siden af hovedstilkene. Topskud tager du øverst fra hovedstilkene. Topskud kan du passende tage i forbindelse med at du klipper planten ned, hvis den er ranglet.

ØVEDEformeringbladformering
Jeg har erfaring med to metoder, der er gode til begonia-blade med grov struktur.

Du klipper bladet af ved stilken og sætter det i jord. Det afklippede punkt skal under jorden, og bladet skal halvt under jorden. Bladet skal formere sig fremfor at rådne, så vær over processen med opmærksomhed og fornemmelse. Hold det let fugtigt.

En anden metode er at lægge bladet med vrangsiden ned mod jorden. Forinden laver du snit på tværs af bladnerverne med en god kniv. Til sidst fæstner du bladet til jorden med halverede clips.
Bladet skal formere sig fremfor at rådne, så vær over processen med opmærksomhed og fornemmelse.
Hold det let fugtigt.

Begge metoder kræver tålmodighed, og der går 3-8 uger inden livstegn. Tidsperspektivet afhænger af hvornår på året du starter processen op og hvor meget varme og luftfugtighed mv. der skabes.
Jeg anbefaler så- og priklejord fra PINDSTRUP til alle formeringsmetoderne.

Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg