GUIDE TIL MONSTERA DELICIOSA

13. februar 2017

Monstera Deliciosa er en grøn plante med smukke fligede blade, som var meget populær omkring halvfjerdserne. I dag har den status som populærplante verden over. Her er gode råd til pasning og pleje.

GRUNDSKOLE – placering
Monstera er pladskrævende, og egner sig ikke i vindueskarmen. Den er bedst på gulvet eller på et møbel. Den tåler ikke stærk middagssol forår og sommer, men gerne lysindfald.

GRUNDSKOLE – vanding
Fingerphilodendron, som er det danske navn, har det bedst med at tørre ud mellem vandinger. Og det betyder at jorden skal være tør eller minimum til den tørre side, inden du vander.

GUNDSKOLE – formering – deling af planten
Mange vælger at dele planten, hvis muligheden er der. Og det en god øvelse. De adskilte plantebidder plantes enkeltvis. Personligt foretrækker jeg at planten forbliver tæt som tiltænkt.

ØVEDE – formering – stængelstiklinger
Formeres via stængelstiklinger. Skab overblik og find det yderste af en stængel. Dernæst følger du stænglen ned til nærmeste led. Ved leddet er der også en antydning af en luftrod.
Du klipper lige under leddet og luftroden. Luftrod og led skal under jorden, når du sætter stiklingen. Det er via luftroden der dannes fundament til en ny plante. Se billede-illustration af en afklippet stikling længere nede.

ØVEDE – luftrødder – mospind
Der dannes lange og synlige luftrødder over tid. Luftrødderne deler vandene omkring skønhed og nogen griber til saksen. Det er nu i plantens natur at have dem, så lad luftrødderne være. Luftrødderne vil gerne have noget at kravle ind til og gribe fat om. Derfor anbefales det at binde planten op til en mospind.

ØVEDE – en krybende plante – bind den op
Monstera Deliciosa er en krybende plante hvilket betyder at den vokser sidelæns fremfor opad. En anden støtte, udover mospind, er at binde planten op til en snor i loftet. Planten samles som helhed i opadgående retning. Se billede-illustration af planten i pladebutikken.

Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg