GUIDE TIL PALETBLAD EL. COLEUS

13. februar 2022

Paletblad er en gammel sort hvis kendetegn er dens flotte farvenuancer på bladene. Der findes mange forskellige og jeg har samlet på dem i mange år. To af de varianter jeg har stammer helt fra min bedstemors barndomshjem.

GRUNDSKOLE – placering
Paletblad, eller den botaniske betegnelse Coleus, er vild med sol. Jo mere solskin jo flottere og markerede bliver dens farver. Det vil sige at du kan stille den i et sydvendt vindue året rundt. Mindre sol kan også gøre det, men så bliver den afdæmpet i farverne.
Altså: Giv den en plads hvor den får masser af sol.

GRUNDSKOLE – vanding
Paletblad er en hurtigvoksende plante og om sommeren vil den gerne have meget vand. Er der en periode med solrigt vejr, så vil den gerne vandes cirka hver anden dag. Som så mange andre planter foretrækker den dog generelt at tørre ud mellem vandinger – pas på ikke at overvande i vinterperioden.
Altså: Den er tørstig om sommeren, men foretrækker generelt at tørre ud mellem vandinger.

GRUNDSKOLE – formering
Du formerer Paletblad via stiklinger. Det kan være sideskud eller topskud. Sideskud er det der kommer på siden af hovedstilkene. Topskud tager du øverst fra hovedstilkene. Topskud kan du passende tage i forbindelse med at du klipper planten ned, hvis den er blevet ranglet. Klip generelt tilbage/ned over et vilkårligt led. Efterfølgende klipper du din stikling til så den cirka er 8-10 cm lang. Anbring stiklingen direkte i noget så- og priklejord fra PINDSTRUP og hold det fugtigt. De første uger, du starter dine stiklinger op, er det en god idé at holde dem væk fra den stærke sol. Når de små rodfæstede stiklinger begynder at tage fat, så skruer du op for den solrige placering.
Altså: Klip sideskud eller topskud af og sæt det direkte i så- og priklejord.

GRUNDSKOLE – blomstring
Alle de varianter der er, blomstrer på samme måde. Der vil over tid komme en lang blomsterstilk i blå-lilla farver. Personligt klipper jeg dem væk, men det er en smagssag. Jeg har dog en grønbroget variant, hvor jeg synes blomsternes farver klæder lige netop denne udgave. Det er nu sortens overdådige farvespil på bladene der generelt bærer dens skønhed og ikke blomsterstanden.Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg