GUIDE TIL SÅNING AF TAGETES

1. april 2017

Hvornår og forberedelse

Tagetes sås i drivhuset i marts og april måned hvis frostfrit. Ellers startes processen op i en vindueskarm. Det kræver et spiresæt eller andet for at opnå høj luftfugtighed. Jeg har brugt slikbøtter og lavet drænhuller i bunden, så overskydende vand ledes væk.

Frøene drysses ud på vådt jord

Fyld bøtten halvvejs op med så- og priklejord og tilfør vand. Jorden skal være fugtig uden at være dyngvåd. Frøene drysses nu vandret på jorden. Og bagefter fyldes der et fint lag jord ovenpå, så frøene akkurat dækkes. Afslut med at give jorden et let og udjævnende tryk med hånden.

Høj luftfugtighed og ventetid

Det tilhørende låg lægges løst på, så der dannes lidt luftcirkulation. Hav et øje på det og let på låget i ny og næ. Efter 7-10 dage begynder spirerne at titte frem. Fjern låget inden det irriterer væksten.

Prikletid og ompotning

Når spirerne er 5-6 cm høje, så prikles de over i en plastikpotte. Jeg prikler tre spirer sammen for at opnå en kraftig plante. Det er bedst at starte i en lille potte for at skabe et stærkt rodnet. Og så efterfølgende, ved behov, potte over i en større størrelse. Under god omsorg bliver planten 80-100 cm høj og blomstrer hele sommeren og efteråret indtil frosten tager over.

Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg