GUIDE TIL PELARGONIER

Pelargonien er en historisk kendt og populær stueplante med rig blomstring i flotte varianter. Den betagende pelargonie ”Dronning Ingrid” med sarte fyldige lyserøde blomster blev bragt til Gråsten slot i 1930’erne og er i dag en klassiker.

FIRE TYPER

Der findes forskellige typer af pelargonier, og de fire mest kendte er: Zonalepelargonier, den største og mest udbredte gruppe, med runde blade og hesteskoformede mørke aftegninger. Engelske pelargonier med grove og savtakkede blade. Hængepelargonier med sukkulentagtige blade og en bladform der minder om Efeu. Duftpelargonier med kirtelhår på bladene som indeholder æteriske olier og dufter ved mindste berøring.

FULD SOL OG VANDING

Pelargonier placeres og trives i direkte sol i vindueskarmen, udenfor i krukker eller i drivhuset. Flytter du dem ud i forårssolen, så er det fornuftigt at tilvænne dem gradvist. Pelargonier skal tørre ud mellem vandinger og er robuste for udtørring. Har du dem i lerpotter, så vand oftere da fordampningen der er hurtigere end i plastikpotter.

GENEREL PLEJE

Fjern visne blomsterstilke og blade jævnligt. Det fremmer blomstring og trivsel med god pleje og du opdager også eventuelt utøj i tide. Om foråret er det tid til omplantning og beskæring. Du kan læse mere om OMPLANTNING HER.

HVORDAN OG HVORFOR BESKÆRE?

Beskæring er en foryngelseskur der stimulerer planten til at sætte nye skud. Og som bonus anvender du afklippet som stiklinger. Det er ved leddet, også kaldet nodie, at nye skud starter. Du klipper derfor lige over et vilkårligt led alt efter hvor kraftig en beskæring du ønsker. Er pelargonien ranglet så klip den godt ned for at opnå en tættere og busket vækst fremadrettet. Ønskes et vildt udtryk, så kun en let beskæring. Når du beskærer din plante så klip samtidig døde dele væk.

FORMERING MED STIKLINGER

Pelargonier formeres med stiklinger forår og sommer. Klip 2-3 gode stiklinger fra en kraftig og sund moderplante. Fjerne nederste blade og klip blomster og knopper væk. Sæt de afklippede stiklinger sammen i en plastikpotte fyldt med så- og priklejord. Placeres lyst men ikke i stærk sol så længe de skal slå rødder i jorden. Holdes let fugtigt indtil roddannelse fornemmes efter nogle uger. Når der er synlig vækst, så placeres de et solrigt sted.

SKAL STIKLINGER I JORD ELLER I VAND?

Det anbefales at sætte pelargoniestiklinger i jord med det samme. Kommer de i vand tager de lang tid om at danne rødder, og kan derfor ende med at rådne.

HVEM ER FJENDERNE?

Hvide fluer og bladlus er velkendte problemer. Bladlus kommer ofte snigende om efteråret og vinteren. Hvide fluer er primært et problem hos duftpelargonier. Du kan læse mere om BLADLUS HER. Og om HVIDE FLUER HER.

VINTERTID

Pelargonier tåler ikke frost. Omkring midten af oktober skal du skimme vejrudsigten og forberede vinteropbevaring, hvis du har haft dem udenfor. De vil gerne hvile vinteren over ved 5-10 grader et lyst sted og med sparsom vanding. Har du ikke plads til store planter så vær på forkant om sommeren og lav småplanter af dine favoritter. Dyrker du dem som stueplanter året rundt, så giv dem fortsat en lys plads og vand ved behov.

DUFTPELARGONIER OG BLOMSTRING

En duftpelargonie blomstrer sjældent som stueplante, da den ikke får en hvileperiode, over et par måneder, med 5-10 grader.

Tekst og foto: Henny Kirstine Broberg